
Zupa rybna
Składniki
- głowa, kręgosłup, ogon dużego karpia albo cały mały karp – 1 sztuka
- bulion na włoszczyźnie – 1 sztuka
- kromki chleba bez skórki – 4 sztuki
- drobno posiekana marchew – 60 g
- drobno posiekany seler – 60 g
- śmietana kremówka – 250 ml
- kasza manna – 2 łyżki
- mąka – 2 łyżki
- pieprz czarny z Wietnamu mielony – 1 szczypta
- żółtko – 1 sztuka
- masło – 4 łyżki
- olej do smażenia – 1 łyżka
- Usuń z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę rosołową i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut.
- Następnie przelej wywar przez sito do innego garnka. Obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka.
- Rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę. Włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy.
- Na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu.
- Dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj. Dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zgęstnienia.
- Wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle.