Zupa rybna

Składniki

  • głowa, kręgosłup, ogon dużego karpia albo cały mały karp – 1 sztuka
  • bulion na włoszczyźnie – 1 sztuka
  • kromki chleba bez skórki – 4 sztuki
  • drobno posiekana marchew – 60 g
  • drobno posiekany seler – 60 g
  • śmietana kremówka – 250 ml
  • kasza manna – 2 łyżki
  • mąka – 2 łyżki
  • pieprz czarny z Wietnamu mielony – 1 szczypta
  • żółtko – 1 sztuka
  • masło – 4 łyżki
  • olej do smażenia – 1 łyżka
  1. Usuń z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę rosołową i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut.
  2. Następnie przelej wywar przez sito do innego garnka. Obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka.
  3. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę. Włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy.
  4. Na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu.
  5. Dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj. Dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zgęstnienia.
  6. Wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle.

Źródło: https://www.przepisy.pl/przepis/zupa-rybna-z-karpia