Karp z ziołami i pieczarkami

Składniki

  • 2 filety z karpia, każdy ok. 250 g
  • ćwiartka cytryny (limonki)
  • 1 mała cebula
  • 5 pieczarek
  • 2 gałązki kopru
  • 2 gałązki trybuli
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek białego wina
  • 1 szklanka śmietany (30%)
  • 1 mała łyżeczka musztardy stołowej
  • Mielony biały pieprz i sól do smaku
  • olej/oliwa do smażenia

Przyrządzenie
Opłukane i osuszone filety skropić cytryną oraz oprószyć pieprzem i solą.

Cebulę pokroić w krążki, pieczarki w grubsze plastry, zioła posiekać.

Nagrzać oliwę (olej) i dodać masło, obsmażyć na złoto filety. Wyjąć obsmażona rybę, a na pozostały tłuszcz wrzucić cebulę i pieczarki ,dolać wino. Pogotować tak długo, aż płyn zmniejszy objętość o o połowę.

Dodać śmietanę, musztardę i posiekane zioła i gotować chwilę. Dołożyć rybę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 min.

Sposób podawania
Z mieszkanką sałat zielonych i pieczonymi talarkami z ziemniaków.