
Karp z ziołami i pieczarkami
Składniki
- 2 filety z karpia, każdy ok. 250 g
- ćwiartka cytryny (limonki)
- 1 mała cebula
- 5 pieczarek
- 2 gałązki kopru
- 2 gałązki trybuli
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek białego wina
- 1 szklanka śmietany (30%)
- 1 mała łyżeczka musztardy stołowej
- Mielony biały pieprz i sól do smaku
- olej/oliwa do smażenia
Przyrządzenie
Opłukane i osuszone filety skropić cytryną oraz oprószyć pieprzem i solą.
Cebulę pokroić w krążki, pieczarki w grubsze plastry, zioła posiekać.
Nagrzać oliwę (olej) i dodać masło, obsmażyć na złoto filety. Wyjąć obsmażona rybę, a na pozostały tłuszcz wrzucić cebulę i pieczarki ,dolać wino. Pogotować tak długo, aż płyn zmniejszy objętość o o połowę.
Dodać śmietanę, musztardę i posiekane zioła i gotować chwilę. Dołożyć rybę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 min.
Sposób podawania
Z mieszkanką sałat zielonych i pieczonymi talarkami z ziemniaków.